13.06.2025 - 18:30
|
Actualització: 13.06.2025 - 20:46
À Punt ha aprovat un nou llibre d’estil que obre la porta a la transmissió de festes taurines, com ara, bous al carrer i corrides, i permet l’ús dels topònims oficials en castellà de municipis. El document ha estat validat pel consell d’administració de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC).
Quant als continguts de caràcter divulgatiu, científic, cultural o tradicional, el llibre estableix que À Punt ha de fomentar-ne la difusió i s’hi inclouen els esdeveniments relacionats amb la tauromàquia. La cadena argumenta que són tradicions amb segles d’història, profundament arrelades en moltes comarques.
El text inclou una part lingüística i una altra deontològica, amb directrius sobre l’ús del llenguatge no sexista, el respecte a les víctimes de violència o catàstrofes o la representació justa de les minories.
El manual lingüístic ha estat elaborat per una comissió dirigida pel sots-director general de Política Lingüística, Vicent Satorres. Segons que explica, el text cerca un equilibri entre la normativa de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i els criteris lingüístics de la Generalitat. L’objectiu és promoure un valencià “genuí i pròxim” que reforci la identificació de l’audiència amb els continguts de la cadena. En aquest sentit, el document també inclou una llista de mots en desús que es proposa de recuperar, com ara adés, catxirulo, eixanc, llagostí, passacarrer, sacsar o tot lo món.
Entre les recomanacions, s’hi inclou l’ús de formes pròximes als parlants, com ara almorzar, agarrar, depòsit o disfrutar, i formes col·loquials com aixina, garaig o xillar. També s’opta per terminacions amb -ix en els verbs incoatius i formes de base llatina per als ordinals (sext en comptes de sisè).
En matèria toponímica, el llibre estableix que cal fer servir les denominacions oficials dels municipis, incloent-hi les formes en castellà dels municipis de predomini lingüístic castellà.
Sobre l’esport, es manté el criteri de traduir els topònims o gentilicis dels equips, com Saragossa, Alabés o Reial Madrid, mentre que en casos com Rayo Vallecano i Deportivo de la Corunya es mantenen les formes habituals. En el cas dels equips valencians que ho han demanat formalment, com el Club Deportivo Alcoyano, Club Deportivo Eldense o el Villareal CF, À Punt en respectarà el nom com a marca registrada.