22.05.2025 - 10:04
|
Actualització: 22.05.2025 - 14:08
Un centenar d’estudiants han passat la primera nit acampats al voltant del claustre de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per reclamar al centre que trenqui tots els vincles amb Israel. El col·lectiu ha matinat i ha organitzat un acte de protesta coincidint amb la reunió del claustre: s’han estirat davant l’accés a l’edifici, no pas per impedir-hi l’accés, sinó per fer visible la protesta i reclamar que es compleixin els acords presos el maig del 2024 de desvincular-se de qualsevol mena de relació amb Israel.
“Som aquí un any després per exigir el compliment de les demandes acordades en aquell moment, la seva publicació als mitjans i també la continuïtat de les tasques per a dur a terme aquestes accions i amb noves demandes”, ha detallat a l’ACN Gonzalo Tejera, portaveu del col·lectiu. Amb tot, considera que cal prémer l’accelerador en un moment en què el conflicte es troba en una “fase més violenta”.
“Volem que la UAB es comprometi amb nous estàndards d’investigació ètica, d’investigació acadèmica, per evitar que en el futur es pugui col·laborar amb institucions israelianes, i que es trenquin relacions econòmiques amb empreses com el Banco Santander”, ha afegit. Entre les peticions, també hi destaca la voluntat que la universitat demani als governs de la Generalitat i de l’Estat i a la Unió Europea que es trenquin relacions amb institucions d’Israel.
El rectorat mou fitxa
La UAB ha detallat en el Claustre d’avui les accions que s’han dut a terme en el darrer any des dels acords presos. “Hem descrit allò de què la Comissió de Seguiment dels Acords del Claustre ha fet seguiment, i què s’ha anat aconseguint en tot aquest any, tenint en compte que aquest acord del claustre va ser promogut tant per l’equip de govern com pels sindicats i estudiants, i per tant és una cosa feta en comú”, ha relatat el vicerector de Relacions Internacionals, Òscar Jané.
Des de llavors no s’ha renovat absolutament cap conveni que hi havia vigent fins a la data amb Israel, i s’han trencat els acords bilaterals que tenien, sobretot de mobilitat amb dues universitats israelianes. En aquest sentit, van crear unes Beques Palestines, amb 150.000 d’euros l’any passat i 160.000 enguany, per poder portar estudiants afectats pel conflicte.
De cinc estudiants, dos han pogut venir al campus de Cerdanyola, però tres més sofreixen retards per motius aliens a la voluntat del centre. “Estem a punt d’aconseguir que una estudiant pugui venir gràcies a la Vila Universitària, que li ofereix un espai per instal·lar-s’hi i poder aconseguir el visat, i hi ha dues més, que són les que ens preocupen més, perquè tenim moltes dificultats”, ha afegit Jané.
Són dues noies que han d’arribar a través d’Egipte, però la burocràcia no ho posa fàcil: “Hi ha ministeris que es contradiuen, nosaltres treballem amb un grup d’universitats que ens anima, i és el que volem, ajudar, que és de les poques coses que podem fer, des d’un àmbit acadèmic”, ha dit.
Jané també ha explicat que des de la UAB s’han enviat cartes a les universitats israelianes traslladant el trencament de relacions, i que el rector, Javier Lafuente, va traslladar una carta a la Unió Europea: “Va dir que calia fer un pas i plantejar-se fins a quin punt amb els fons europeus s’havia de finançar o col·laborar amb entitats que no fossin favorables a la pau, la resposta no va ser molt bona, i esperem que el que han dit ara, que la Unió Europea està movent fitxa, i tot i que sigui tard, es manifestin en aquest sentit”, ha detallat.