12.05.2025 - 15:30
|
Actualització: 12.05.2025 - 17:44
El reconeixement del català, el gallec i l’èuscar com a llengües oficials de la Unió Europea tornarà al Consell d’Afers Generals del 27 de maig. El govern espanyol ha demanat que, aquesta vegada, l’oficialitat se sotmeti a votació. Així consta a l’esborrany de l’agenda de la reunió, publicat per la presidència polonesa de torn de la UE, que inclou el punt com una possible “adopció” de la modificació del reglament europeu sobre les llengües d’ús oficial.
Tanmateix, ni el govern espanyol ni fonts diplomàtiques europees no han volgut confirmar encara si realment es votarà. Perquè la votació tiri endavant cal que cap estat s’oposi en la votació, és a dir, que voti a favor o, pel cap baix, que s’abstingui. És la segona vegada que el govern de Pedro Sánchez provarà d’arribar a la votació formal, després d’haver-ho posat per primera vegada a l’ordre del dia el setembre passat, quan presidia el Consell de la UE. Aleshores, es va evitar de votar perquè no hi ha prou suport
A la cerca d’un acord
Durant el semestre de presidència espanyola, la proposta es va presentar en unes quantes reunions, però sense cap resolució. L’executiu espanyol ha intensificat els contactes amb la resta d’estats, tot posant èmfasi en l’especificitat del cas: tres llengües oficials a escala interna, emprades al congrés espanyol, amb milions de parlants i una llarga tradició administrativa.
Per a mirar de superar els recels, l’estat espanyol es va oferir a pagar els costos que implicaria l’ús de les llengües a les institucions europees, malgrat que el reglament estableix que aquestes despeses haurien d’anar a càrrec del pressupost comú. El desembre passat, la Comissió Europea va fer una estimació preliminar: 132 milions d’euros anuals, tot recordant que es tracta només d’un càlcul inicial basat en l’experiència amb el gaèlic.
Reticències a l’est i silencis diplomàtics
Els estats més reticents, principalment d’Europa oriental, mantenen els seus dubtes, que són sobretot polítics. Alguns estats han demanat formalment un document amb l’opinió dels serveis jurídics de la institució sobre la legalitat, però encara no se n’ha fet públic cap document. L’última vegada que es va tractar l’assumpte va ser el 19 de març d’enguany, sota presidència belga, en un punt informatiu a petició del govern espanyol. La intervenció, que no va suscitar rèpliques de cap altre estat, va durar tan sols deu minuts.
La proposta d’oficialitzar el català, el gallec i l’èuscar forma part del pacte d’investidura entre el PSOE i Junts per Catalunya. Junts ha insistit reiteradament que la votació s’ha d’arribar a fer com més aviat millor i ha expressat el seu malestar pel retard. Fins ara, però, les reunions han estat estèrils.