Descobert un objecte interestel·lar que travessa el sistema solar a gran velocitat

  • Els astrònoms detecten A11pl3Z, un cos misteriós que ve de fora del sistema solar i ara és dins l’òrbita de Júpiter, el tercer objecte interstel·lar descobert en la història mentre es mou pel nostre sistema

VilaWeb
(K Ly/Deep Random Survey/CC-BY-4.0-SA)
04.07.2025 - 07:12
Actualització: 04.07.2025 - 09:13

Un nou objecte interstel·lar ha estat descobert mentre travessava el sistema solar a gran velocitat. És el tercer cos conegut d’aquesta mena i, segons els astrònoms, no implica perill per a la Terra. Tot amb tot, ha despertat l’interès de la comunitat científica, que n’ha pogut fer més de cent observacions gràcies a telescopis de països com ara Xile i els Estats Units.

L’objecte, que provisionalment s’anomena A11pl3Z, fou detectat dimarts per un sistema d’alerta primerenca de la NASA contra l’impacte d’asteroides. Poc després, tant astrònoms professionals com afeccionats en van reconèixer rastres en imatges preses al juny. Es desplaça a uns 245.000 quilòmetres per hora respecte del sol, segons que ha indicat l’astrònom Josep M. Trigo Rodríguez, i actualment és dins l’òrbita de Júpiter, a uns 528 milions de quilòmetres de la Terra –una distància equivalent a 1.370 vegades la que hi ha entre la Terra i la Lluna.

Encara no se sap si és un cometa o un asteroide. Tanmateix, les primeres observacions han permès de reconstruir-ne la trajectòria, que apunta que prové del disc galàctic prim, més enllà del sistema solar. Segons les estimacions d’uns quants científics, el cos pot tenir entre 20 quilòmetres i 40 de diàmetre.

Marshall Eubanks, científic cap de Space Initiatives Inc., diu que potser passarà prou a prop de Mart a principi d’octubre perquè el Mars Reconnaissance Orbiter el pugui observar, encara que només ocuparia 0,2 píxels de la imatge. Es preveu que assoleixi el punt més acostat al Sol el 29 d’octubre, a una distància doble que la de la Terra al Sol.

Els dos primers objectes interstel·lars observats van ser ‘Oumuamua, l’any 2017 –un cos rocós i allargat que no s’adequava ben bé ni a la categoria d’asteroide ni a la de cometa–, i el cometa 2I/Borisov, el 2019.

Els científics pensen que aquestes descobertes cada vegada són més freqüents per la millora en els sistemes d’observació i detecció. El nou observatori Vera Rubin, per exemple, ha localitzat milers d’asteroides en tan sols poques hores de funcionament.

Quant a l’òrbita, A11pl3Z presenta una trajectòria hiperbòlica molt extrema, cosa que indica que no tornarà al sistema solar. A mesura que s’hi acosti serà més brillant, però els models preveuen que es trobarà a l’altra banda del sol, i, per tant, no serà visible de la Terra estant. Amb tot, els astrònoms no descarten que ben aviat es descobreixi un nou visitant d’origen interstel·lar.

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

Fer-me'n subscriptor
OSZAR »