“Sí a la llengua”: Santa Maria vibra amb una Diada per la Llengua multitudinària

  • Llabrés acusa el govern de fer el joc a l’extrema dreta i Buades defensa el català com a eina d’integració i dignitat

VilaWeb
10.05.2025 - 20:15
Actualització: 11.05.2025 - 13:48

Santa Maria del Camí (Mallorca) s’ha convertit avui en el centre neuràlgic de la defensa del català. La Diada per la Llengua, convocada per l’Obra Cultural Balear (OCB) i Joves per la Llengua, ha omplert la plaça Nova en una jornada que ha combinat festa, cultura popular i discursos contundents contra les polítiques del govern de les Illes.

La jornada ha començat amb una ballada popular, amenitzada per sis grups de música i dansa tradicional –Ramellets, Càrritx, Esclafits i Castanyetes, Al-Mayurqa, Sarau Alcudienc i Es Revetlers– que han convertit el centre del poble en una festa. Més tard, una sonada de xeremiers ha obert l’acte central, amb els parlaments d’Antoni Llabrés, president de l’Obra, i Josep Buades, portaveu de Joves per la Llengua. La interpretació de “La balanguera” per Victorí Planells i Natalia Tascón tancarà la vetllada.

Llabrés: “No converteixi la llengua en el preu que paga als extremistes”

En el seu discurs, Antoni Llabrés ha defensat el dret de viure en català i ha denunciat l’ofensiva institucional contra la llengua. “La llengua passa una situació complicada, tots ho sabem; per això, els que l’estimam no podem defallir.” I ha afegit que la responsabilitat de garantir aquest dret requeia sobretot en les institucions: “Exigim al govern que abandoni la confrontació lingüística, que no separi els nostres infants per raons de llengua, que no posi traves a l’ús del català a la sanitat pública, que no trepitgi els nostres drets lingüístics, perquè és el govern que té l’obligació estatutària de garantir-nos-els.”

Llabrés ha estat especialment dur amb la presidenta Marga Prohens: “No utilitzi la llengua com a moneda de canvi, per dignitat. No la converteixi en el preu que paga als extremistes que la voldrien fer desaparèixer. […] Presidenta Prohens, ja n’hi ha prou!”

També ha advertit que la defensa del català no era una reivindicació aïllada, sinó que formava part d’un model de país amenaçat: “Ens fa mal aquesta Mallorca saturada i massificada, on cada vegada resulta més complicat de viure-hi i per a molts fins i tot sobreviure-hi.” En aquesta situació, ha defensat la necessitat de fer un canvi de rumb per poder viure-hi dignament.

“No ens resignam a ser espectadors passius d’aquest procés suïcida que condueix Mallorca cap al col·lapse i que posa en perill la nostra continuïtat com a poble. Així no podem continuar. És ben d’hora d’aturar i de decréixer”, ha dit, i ha acabat amb una crida a l’organització: “Us convocam a una mobilització permanent, us convocam a passar a l’acció. Ben alt i ben clar: Sí a la llengua!”

Buades: “Basta xerrar català per ser mallorquí”

Josep Buades, en nom de Joves per la Llengua, ha reivindicat l’acció del jovent contra la discriminació lingüística i ha reclamat un futur digne per a Mallorca. “Els joves no estam cansats de mobilitzar-nos pels nostres drets, la nostra cultura i la nostra llengua. Sí que estam cansats de passes enrere, de polítiques contra el català i contra el país.”

Buades ha destacat el valor integrador del català: “Basta xerrar català per ser mallorquí. La llengua ens identifica, ens fa ser qui som. Donar-li vida és donar vida a tot el país.” I ha reivindicat la militància lingüística quotidiana: “Ser avui aquí ens demostra que no és un gest individual, és un gest d’autoestima col·lectiva.”

També ha exigit un compromís clar de les institucions: “Volem una atenció sanitària en la nostra llengua i una administració on, per fer-hi feina, sigui essencial entendre i parlar la llengua pròpia. El govern ha d’universalitzar l’accés al català i requerir-lo a les places públiques.”

A més, Buades ha lligat la lluita per la llengua a un canvi de model general: “Volem un canvi de model turístic, econòmic, social i mediambiental. Tenim clar que és imprescindible per a aspirar a la plena normalització de la nostra llengua i a un futur digne per als mallorquins.” I ha conclòs amb un missatge ferm: “Sabem d’on venim i seguirem endavant per poder viure plenament en català.”

Una diada de força col·lectiva

La diada d’enguany ha reforçat la idea que la defensa del català és inseparable de la lluita per la justícia social i ambiental. Tant Llabrés com Buades han reclamat un canvi de rumb urgent i han connectat les reivindicacions lingüístiques amb una visió general del futur de Mallorca.

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

Fer-me'n subscriptor
OSZAR »