Quim Lázaro: “Hi ha professors de la Facultat de Magisteri que no han entrat mai en una aula”

  • Entrevista al vice-president de RELLA, associació de mestres i professors jubilats, sobre el passat i el present del sistema educatiu

VilaWeb
12.05.2025 - 21:40
Actualització: 13.05.2025 - 16:58

Quim Lázaro ha lliurat quaranta anys de la seva vida a l’ensenyament, tot i que diu que d’aquesta vocació no te’n desentens mai. N’ha vistes de tots colors: ha hagut d’entabanar inspectors del franquisme; ajudar a aixecar, amb creativitat i idees fresques, l’escola pública de la democràcia; i afrontar, aquests darrers anys, els envits que implica la inclusió en unes aules cada dia més complexes i amb noves situacions de vulnerabilitat. Parlem amb ell del passat, el present i el futur de l’educació ara que RELLA, l’associació de mestres i professors jubilats de què és vice-president, ha complert quinze anys de trajectòria.

RELLA és una associació que formeu mestres jubilats i que enguany ha complert quinze anys. Què en destaqueu? 
—Volem donar testimoni que els mestres no ens jubilem mai. Expliquem la nostra experiència i fem un voluntariat en escoles per ajudar mestres. També tenim grups de passejada, conversa d’anglès, club de lectura, de debat… I enguany hem creat un premi per a reconèixer la trajectòria dels mestres que es jubilen, un premi que no existia.

Per què un mestre no es jubila mai?
—Som els mestres d’una generació que crèiem en l’escola com a motor de transformació. Això és en crisi. Pensem que l’escola és més que ensenyar català o matemàtiques: hi ha la part dels valors i la transformació. I et jubiles, però continues pensant-ho, i continues pendent de què passa. Molts de nosaltres hem treballat quaranta anys i hem viscut l’arribada de l’emigració espanyola, la normalització lingüística, passar de l’escola franquista a la democràtica… Hem aplicat aquest model d’escola pública basat en el català, les festes populars, la laïcitat, la coeducació… Quan vaig començar, els nens i les nenes, per llei, havien d’estar en aules separades.

VilaWeb
VilaWeb

Com vau viure aquesta transició?
—Eren les escoles del CEPEPC, escoles cooperatives de pares que van fer resistència en l’època franquista. Venia l’inspector i l’entreteníem, trèiem els nens al pati –perquè teníem barrejats nens i nenes i no es podia fer– i posàvem la foto de Franco i la creu. Ells toleraven la trampa. Hi havia mestres que, als llibres, tapaven el text en castellà i l’escrivien a sobre en català. Va ser una feina de recuperació de la llengua, la cultura i les tradicions: Jocs Florals, Carnestoltes… I vam viure la participació democràtica als centres, que ara ens dol que no hi sigui.

“Venia l'inspector i l'entreteníem, trèiem els nens al pati i posàvem la foto de Franco”

Què implicava?
—Molta participació dels mestres i un director elegit pel consell escolar i proper a l’escola. Era el portaveu del que decidia el claustre; ara això ja no va així. Els pares també hi participaven i el consell escolar era decisiu, ara és merament consultiu. I la participació dels nens i nenes: delegats, assemblea de classe, decisió en els espais de lleure i de l’aula… Vam viure un procés de creativitat. Els nostres referents eren els mestres de la República, l’Escola del Mar… Però quedaven lluny i vam haver de pensar moltes coses.

Què més us preocupa, del sistema educatiu actual?
—Hi trobem a faltar equips coherents i compactes. En moltes escoles cada any els canvien més de la meitat de l’equip. No és viable fer un projecte amb mestres que hi seran un any. També ens preocupa molt la inclusió. La llei no s’aplica, hi ha grans dèficits perquè falten diners. Som molt lluny del 6% del PIB en educació… I els valors: ens preocupen aquests joves que diuen que la democràcia tant els fa. A l’escola s’ha d’educar en democràcia, drets humans… La millor manera de practicar la democràcia és fer una escola democràtica, no autoritària.

Suposo que us preocupa també la qüestió de la llengua.
—Abans el català era un ascensor social. Recordo pares que em deien que, per treballar, al seu fill li demanarien català. Ara això ha desaparegut. I el departament ha permès de manera indignant que molts professors –sobretot a instituts– fessin classes en castellà, mentre direccions, inspecció i el departament mateix se’n desentenien, en comptes de dir: “Som a Catalunya i s’ha de fer tot en català.” La qüestió de les xarxes també ha dut problemes a l’ús social. Fora del català, pel que fa a la tecnologia, RELLA pensa que prohibir –tauletes, mòbils…– no és la solució. Cal educar.

“El departament ha permès de manera indignant que molts professors fessin classes en castellà”

No prohibiríeu els mòbils a les aules?
—Com diu Josep Maria Esquirol, l’àmbit de l’escola ha de ser diferent del de fora, amb pau, companyonia i acollida. No hi ha d’haver un mòbil, hauria de sortir sol. Pots prohibir, però, fora de l’aula, el faran servir, i potser a casa no fan aquest treball d’educar en això. L’escola hauria de fer un treball d’educar en l’ús de les xarxes i l’ús limitat de mòbils, ordinadors i tauletes. Prohibir-ho ho impedeix.

Hi ha professors que creuen que, si no es prohibeix, no hi ha manera de controlar la situació.
—El mestre s’ha de guanyar el respecte, tenir autoritat, no autoritarisme. El problema és que a primària estem molt acostumats a acollir tots els nens, fer grups, dinàmiques, que cadascú aprengui al seu ritme… I quan s’arriba a secundària sembla que els professors només hagin d’explicar la seva àrea, com si l’educació del nen ja no depengués d’ells, en una etapa com l’adolescència. Nosaltres hem viscut l’escola dels valors i ara veiem que molta gent diu: “No, no, només la meva matèria.” I, en l’educació obligatòria, el paper del tutor és clau. Han de ser referents. Ets tutor, no ets especialista en història o química.

“Nosaltres hem viscut l'escola dels valors i ara veiem que molta gent diu: 'No, no, només la meva matèria'”

No hi ha prou consciència d’això?
—Hem vist professors de secundària que han dit als mitjans que hi ha els nens que segueixen i els inútils. No. Hi ha nens que tenen facilitats i nens que tenen dificultats. Tu has d’ajudar-los a aprendre i ensenyar una àrea per a tothom. Que hi hagi educació obligatòria fins als setze no vol dir que tothom hagi de saber les mateixes coses, hi ha ritmes diferents. Quan un docent insisteix a ensenyar una cosa a què no s’arriba o no atreu, el nen desconnecta. Has de fer que els interessi, que investiguin.

Això, si es fa malament, no pot implicar una baixada general del nivell, perquè hi arribin els qui tenen més dificultats?
—Això no s’ha de fer. Per exemple, són interessants la cotutoria –dos mestres dins d’una aula– i el fet de fer ritmes diferents: ensenyar una cosa i un que arribi fins a cert punt i l’altre més enllà. Un ho provarà fent el mínim i l’altre molt més, perquè pot molt més. Crear grups de nivells dins la mateixa aula funciona. Un nen motivat dóna molt de si. Si els dónes una tabarra molt llarga no aguantaran. Vivim en un món en què no pots fer vídeos de més de dos minuts perquè la gent no els segueix…

Però la classe magistral també té els seus punts forts i hi ha coneixements que són difícils de transmetre d’una altra manera. 
—A qui segueix bé, el mestre li explica la Revolució Francesa i escolta. Però qui té dificultats en queda fora. Als alumnes de la meva escola, quan passaven a l’institut, el director els deia: “Més colzes i menys delegats de classe!” Tenien clar que havien d’ocupar llocs de participació. Ell deia: “De tres primers de BUP, en faig un COU.” La llei de l’embut. Els qui queden, t’escolten, perquè queden els bons. I els altres? Ara es discuteix si fer obligatori l’ensenyament fins als divuit. Perfecte, però no tothom pot fer batxillerat, hem de fer mòduls professionals. Sembla que la universitat hagi de ser l’únic camí, i no. I hi ha molts casos que comencen amb la formació professional i després acaben a la universitat.

Cal revalorar la formació professional?
—Exacte. A RELLA hem treballat amb escoles de segones oportunitats i a nens que venien del fracàs escolar els han fet una reorientació per a ser cuiners o mecànics, i són feliços. Hi ha gent que convé que sàpiga temes, però de manera més senzilla, no perquè després hagi de ser historiador o químic, no tothom ha de ser-ho.

Entenc que sou partidari de l’educació per projectes i àmbits.
—Els projectes ens semblen interessants perquè el món és global. El món no és física, química i matemàtiques, sinó que és “per què plou?”. Això es pot investigar des de la física, la geografia… Cal treballar així i no abaixar el nivell. Això és un problema que ha tingut l’ESO, ha baixat el nivell. Però és que s’ha aplicat malament, no se n’ha respectat la concepció inicial. Quan va començar hi havia moltes assignatures alternatives. Però el que va acabar passant és que el nen que no se’n sortia no podia fer coses diferents. Les alternatives eren simplement el reforç de les matèries principals.

Amb un context de ràtios altes i plantilles inestables, entre més elements, és fàcil d’aplicar aquest sistema?
—No, però l’altre sistema tampoc no serveix. Si em fas triar entre la classe magistral o el treball per projectes i recerca, em quedo amb això segon. És més viu i tens el nen més motivat perquè investiga una cosa que li interessa. El nen ho ha de triar tot? No. Hem de recollir els seus interessos, però també hi ha temes que ha de saber encara que mai no els triaria. Dir “tot per projectes” o “només classes magistrals” és un error. Cal una mica de tot, però hi ha d’haver equips docents coherents i projectes que es mantinguin.

“Dir 'tot per projectes' o 'només classes magistrals' és un error”

Aquestes darreres dècades s’han inclòs canvis de metodologia, però els resultats educatius són molt negatius. És una qüestió de mètode o són uns altres factors? 
—Són tan importants els resultats? Que de l’escola en surti un nen amb ideologies molt extremes, que diu que la democràcia és una merda, que es posa ell per sobre dels altres, que creu que la competència està per sobre de la col·laboració… Tant ens fa això, mentre sàpiga resoldre problemes?

Però hi ha mals resultats educatius i més inclinació cap a aquestes posicions, tot alhora.
—Tenim mals resultats educatius perquè apliquem el mateix model a tothom. Tenim nens en situacions de vulnerabilitat. Quan un nen està pendent de si el desnonaran no pot estudiar. De situacions d’aquestes en tenim cada vegada més. No eduquem uns nens que són tots iguals. Hi ha pares que fan els deures als fills. I els qui no tenen uns pares que poden fer-ho? Per això cal ajudar el nen allà on és. Si sóc al quatre, arribar al sis. Si sóc al sis, al vuit. Si dius “tots al cinc”, el que en sap molt no s’esforça. L’escola no pot posar pisos, però pot fer que el nen se senti acollit. Si tots porten entrepà i un nen no, ha de donar-li’n, però altres coses no les pot compensar. I no s’ha d’abaixar el nivell, sinó adaptar-lo a les possibilitats de cadascú.

“Quan un nen està pendent de si el desnonaran, no pot estudiar. De situacions d'aquestes en tenim cada vegada més”

Per exemple?
—Abans, als Jocs Florals hi havia primer premi, segon… Però sempre guanyaven els mateixos! Vam passar a donar “premi al treball més divertit”, “premi al treball que ha implicat més esforç”… Valorem el treball. Al que en sap, ja li donarem un premi, però no cal fer un rànquing.

Un punt de competitivitat no és positiu? 
—El món és molt competitiu, això s’educa fora. A tot Espanya s’ha posat de moda –sobretot allà on mana el PP– fer assignatures sobre inversió, sobre com fer-te un gran competidor… No ensenyen als nens a col·laborar, a cooperar, que és el que ha de fer l’escola.

Volia acabar demanant-vos per la formació dels professors. Què hi grinyola? 
—La canviaríem de dalt a baix. Hi ha professors de la Facultat de Magisteri, de Ciències de l’Educació, que no han entrat mai en una aula. I parlen sobre conflictes a l’aula… Investiguen i fan articles en anglès que puntuen molt. Els professors associats, que treballen en pluriocupació i van a la facultat després de l’escola, tenen sous baixos. El mestre titular hauria d’estar uns quants anys fent de mestre i uns quants anys a la universitat, com en alguns països. O mitja jornada a l’escola i mitja a la universitat. I més coses: si durant anys ets monitor d’esplai, que això puntuï. Molts alumnes de pràctiques bons vénen de caus o esplais.

Què més canviaríeu? 
—S’explica molt didàctica de la llengua o matemàtica, però la resolució de conflictes, per exemple, s’hauria de donar com una matèria. Has d’aprendre a gestionar problemes i la relació amb les famílies. També educació afectiva, ambiental, sobre tecnologies… Un bon mestre ha de ser un bon pallasso –dominar l’espai escènic– i un xafarder. S’ha d’interessar per tot i reconèixer que no ho sap tot. Estar al dia i veure quins interessos tenen els alumnes.

“Un bon mestre ha de ser un bon pallasso i un xafarder”

Quant a la relació amb els pares, molts professors diuen que han tingut una pèrdua d’autoritat.  
—És real, però no tan sols a l’escola. Als hospitals tothom demana segones consultes i tothom sembla que vagi amb un advocat a l’esquena. Abans si el mestre et castigava, doble càstig, també a casa. Ara: “Tu no et pots quedar el mòbil del meu fill”, “Per què el meu fill ha de menjar peix si no li agrada?” Hi ha nens que a casa no tenen límits, però a l’escola n’han de tenir.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor
OSZAR »