La Fira Literal vol imaginar un futur alternatiu d’esperança enmig d’un context de pessimisme

  • La fira d’idees i llibres radicals torna aquest cap de setmana a Barcelona amb convidats com Terry Eagleton i Simona Levi

VilaWeb
22.05.2025 - 21:40

L’any passat, en el seu pas per la fira, Angela Davis, referent indiscutible de la lluita pels drets humans, va dir que “l’esperança no és simplement una emoció, sinó una disciplina. I generar-la és també responsabilitat nostra”. Enguany, per onzè any consecutiu, la fira d’idees i llibres radicals Literal torna a assumir aquesta responsabilitat impulsant el pensament crític i la reflexió. Tot plegat, en un moment en què com més va més triomfen discursos simplistes i el ritme frenètic de la vida ens segresta la capacitat de pensar sobre el món que ens envolta. L’esdeveniment manté l’emplaçament de sempre, la Fabra i Coats de Barcelona, però canvia la durada, i passa de tres dies a dos: dissabte, 24 de maig, i diumenge, 25. Els dos dies previs es fa la Literal PRO, adreçada exclusivament a professionals del sector editorial.

Enguany, la fira pretén d’erigir-se en un espai de resistència i esperança col·lectiva en què la literatura permeti somniar un futur alternatiu més enllà de les limitacions del present. “Imaginar futurs és començar a construir-los“, diu el lema de la fira, que representa tota una declaració d’intencions en un context com més va més pessimista i en què les desigualtats, les violències i les opressions són molt paleses.

Entre les personalitats convidades enguany, destaquen Terry Eagleton, Ruth Wilson Gilmore i Simona Levi. Com sempre, la fira també inclourà un mercat del llibre que reuneix anualment un centenar d’editorials i llibreries independents i desenes de presentacions d’obres.

Dissabte 24

L’escriptora barcelonina Inés Macpherson serà l’encarregada d’obrir la fira Literal a la Fàbrica de Creació amb un discurs inaugural titulat “Com imaginem un món?”. A més, el filòsof japonès Kohei Saito, autor d’El capital a l’Antropocè (Tigre de Paper), en què analitza l’obra de Karl Marx d’un punt de vista ecologista, conversarà a les 18.00 al mateix indret amb l’antropòloga feminista Yayo Herrero sobre la relació entre el capitalisme i crisi ecològica.

Abans, a les 11.45, l’escriptora i activista feminista britànica Lola Olufemi, autora d’Experiments per imaginar altrament (Raig Verd), haurà xerrat amb l’editora de l’editorial JAŊDE, Aissata M’ballo Diao, sobre les narratives utòpiques com a eines radicals de transformació.

El conflicte a Gaza també tindrà un paper important en els actes de la fira. A les 16.30, els artistes palestins Hazem Jamjoum, Shahd Abusalama i Maria Zreiq faran un debat titulat “Narrar Palestina avui: art i cultura contra l’oblit”. Després, a les 18.00, es farà la taula rodona “Què fem davant el genocidi a Palestina? La solidaritat, el boicot i el trencament de complicitats amb l’Estat d’Israel” moderada per la periodista Meritxell Verdaguer.

També hi haurà un espai per a parlar sobre les migracions, amb el debat “Reconstruir el relat de la migració a través de l’escriptura”, moderat pel periodista Augusto Magaña, en què participaran Laura Huerga, Nadia Hafid, María Ríos i Brenda Biaani. A banda, l’ex-diputat de la CUP Vidal Aragonès i la politòloga Arantxa Tirado conversaran sobre el futur de la lluita de classes en la conversa “Ni classe sense lluites, ni lluites sense classe”.

Quant a les presentacions de llibres, destaca Somnis d’una cel·la plena de cireres (Tanyada), en què la periodista libanesa Cosette Ibrahim i la militant comunista també libanesa Soha Bechara retraten el seu pas pel camp de Khiam, un centre de detenció il·legal d’Israel al Líban. Serà a les 15.30 a l’ateneu l’Harmonia. Quant a autors catalans, l’historiador Miquel Flamarich presentarà Democràcia i ciutat (Barcelona, 1975-2017). Anàlisi crítica i municipalisme revolucionari al segle XXI (Edicions del 1979) juntament amb la diputada de la CUP Laure Vega. Serà a les 19.00 també a l’ateneu l’Harmonia.

Diumenge 25

El plat fort de diumenge serà la conversa entre Terry Eagleton, crític literari i autor de Per què Marx tenia raó (Tigre de Paper), i el filòsof Xavier Antich, en quèdebatran sobre com la mercantilització ha transformat la producció cultural i els mecanismes de control ideològic que hi operen. L’acte es titula “La cultura, un camp de batalla” i serà a les 12.30 a la Fàbrica de Creació.

A més, la geògrafa i activista Ruth Wilson Gilmore i la investigadora sobre racisme institucional i d’estat Ainhoa Nadia Douhaibi conversaran sobre les relacions entre geografia carcerària i el capitalisme racial en el debat “Abolir la indústria del càstig: reptes i pràctiques polítiques per a l’emancipació”. Serà a les 16.00 també a la Fàbrica de Creació.

Els joves també tindran el seu espai a la fira, amb la conversa “Narratives i accions hopepunk per a l’assetjament”, en què els periodistes Rubén Serrano i Leyre Marinas, i les investigadores Magda Vaz i Elisenda Díaz Garcés reflexionaran sobre la necessitat de crear narratives més enllà de l’assetjament, per tal de generar espais d’esperança.

Quant a les presentacions de llibres, Laura Arcarons i Bruna Serra presentaran Despullant el Porno (Pol·len Edicions), una proposta per a acompanyar els adolescents força crítica amb alguns relats habituals. Serà a les 15.30 a l’ateneu l’Harmonia. Abans, a les 12.30 al mateix espai, Gerard Vilardaga haurà presentat La Talpera (Tigre de Paper), un dietari ficcionat d’un treballador social que intenta de posar ordre al desgavell que és la seva professió.

Finalment, el gran acte de cloenda serà el debat “L’algoritme contra la vida: és possible una tecnologia emancipadora?”, en què l’activista digital i autora de Digitalització democràtica. Sobirania digital per a les persones (Raig Verd), Simona Levi, conversarà amb l’assagista Ingrid Guardiola i el periodista i ex-diputat David Fernàndez sobre la relació entre les noves tecnologies i el control polític. Serà a les 17.30 a la Fàbrica de Creació amb la responsable d’IA i Drets Humans a Lafede.cat, Judith Membrives, com a moderadora.

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

Fer-me'n subscriptor
OSZAR »