13.05.2025 - 12:49
|
Actualització: 13.05.2025 - 17:37
Aquest migdia s’ha signat el Pacte Nacional per la Llengua en un acte a l’Institut d’Estudis Catalans. El president de la Generalitat, Salvador Illa, i el conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, han presidit la signatura d’un compromís pel català que estableix una estratègia en àmbits diversos fins el 2030. Illa ja dit que el document marcava nou objectius, com ara guanyar 600.000 parlants, i preveu un pressupost de 255 milions d’euros per enguany.
“Avui és un gran dia per als catalans i les catalanes”, ha dit Illa, que en el discurs ha citat Pompeu Fabra i Ovidi Montllor. “El català és patrimoni de tots, però també és patrimoni universal. […] El català és de tots i ens necessita a tots. El pacte és una invitació oberta i permanent a sumar”, ha afegit. També ha remarcat el paper del president Pere Aragonès, com a instigador del pacte el 2021. I ha assegurat que ara toca “portar el pacte del paper al carrer” perquè el català continuï essent la columna vertebral de la nació.
El pacte ha estat subscrit pel PSC, ERC i els Comuns, juntament amb entitats com Òmnium Cultural, la Plataforma per la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua, el CIEMEN i la Fundació .cat. Algunes d’aquestes organitzacions han fet comunicats i han assenyalat que donen suport al pacte, però n’han remarcat algunes mancances i s’han compromès a fiscalitzar-ne l’aplicació.
Ni Junts per Catalunya ni la CUP no han signat el document. Ambdues formacions argumenten que el pacte esquiva la resposta a un dels principals envits que haurà d’encarar el català a curt o mitjà termini: l’esperada sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre la imposició judicial del 25% de castellà a totes les escoles. El PSC –que manté la porta oberta a més adhesions al pacte– ja ha deixat clar que complirà allò que dicti el tribunal.
Entre els signants del pacte també hi ha l’Associació de Mestres Rosa Sensat, el Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciència de Catalunya, la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya, la Confederació de Cooperatives de Catalunya, el Consell dels Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya, la Federació Catalana de Municipis, la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Comissions Obreres, el Consell General de les Cambres de Comerç, Foment del Treball i la Intersindical.