L’apagada i la independència

  • Els espanyols ja poden anar fent bromes que, ara per ara, l'única cosa que ha quedat clara és que Espanya sí que és incapaç de protegir de manera adequada el seu sistema elèctric i, sobretot, el benestar dels seus ciutadans

Vicent Partal
30.04.2025 - 21:40
Actualització: 01.05.2025 - 09:22
VilaWeb
Una imatge de l'apagada de dilluns (fotografia: Albert Salamé).

Fa temps que considere que el debat sobre si estàvem preparats o no per a fer la independència el 2017 és dels més difícils de sostenir en aquest país. Per un excés d’emocionalitat. Tot allò que va passar després de la declaració de la independència fa que entre els ciutadans haja arrelat fort la idea que tot plegat era un procés de fireta, que, en realitat, ningú no havia preparat res o –àdhuc– que tot plegat era una terrible enganyifa feta de propòsit, i contra la població, ordida per això que ara en diuen els partits processistes.

Jo sempre he defensat –a partir d’allò que sé i vaig saber en aquell temps– que aquesta posició és errònia. Que no és veritat que no hi hagués res preparat. I ara aprofitaré l’apagada d’aquesta setmana per a parlar, precisament, de la feina –molta i bona– que es va fer per preparar l’adveniment de la república. Perquè he decidit de repassar els documents de l’època i mirar si algú havia preparat res relacionat amb aquest àmbit. I he anat a parar als informes del Consell Assessor per a la Transició Nacional.

Aquest consell va ser creat per la Generalitat (aleshores n’era president Artur Mas) el febrer del 2013 i l’integraven catorze experts de primera fila en diverses matèries, encapçalats per Carles Viver i Pi-Sunyer. Els treballs es van concretar en la publicació de dinou informes que tenien per missió saber què havia de fer Catalunya en el moment de constituir-se en un estat independent. Preveia hipòtesis diverses, que anaven de la col·laboració amb Espanya fins a una situació de conflicte obert amb els veïns de ponent.

I, entre els dinou informes, el que fa tretze era dedicat a l’abastament d’aigua i energia. Avui pot semblar una obvietat, però no ho era. El Consell va estudiar com fer el referèndum d’autodeterminació, com es podrien distribuir actius i passius amb l’estat espanyol, com construir una seguretat social catalana, quines podien ser les vies d’integració de Catalunya a la Unió Europea o quina política monetària s’hauria de seguir. I, demostrant el rigor i la serietat del projecte, entraven a fons també en aquests temes que poden marcar la configuració d’un nou estat.

Aquest informe número 13 (que encara podeu llegir a la web de la Generalitat, tot i que el Consell va ser abolit formalment pel 155) és modèlic tant per la presentació de la qüestió com per les solucions que proposa. En 137 pàgines ben atapeïdes s’hi formulava l’estat i el funcionament de les infrastructures –aquell any– i s’abordava de quina manera es podien millorar amb la independència.

Una de les mesures proposades era que Catalunya tingués un mercat elèctric propi i que no s’integràs en el Mercat Ibèric d’Electricitat que formen Espanya i Portugal, que és el que va caure amb estrèpit dilluns. Alhora, es proposava un acord de col·laboració amb l’estat francès, per a assegurar la màxima seguretat energètica a còpia de sostenir connexions fortes simultàniament amb els dos mercats geogràfics veïns –que és, diguem-ho tot, allò que dilluns va permetre a Andorra d’escapar de l’apagada.

El report és completíssim i ple de dades que avui, lògicament, no són actualitzades, però que posen en relleu l’ambició del projecte i la qualitat amb què es va encarar. I el rigor de la preparació. L’anàlisi final afirmava que una Catalunya independent pot ser un dels estats de la Unió Europea amb els preus d’energia més reduïts, partint del fet que és un sistema estructuralment excedentari i pot garantir en tot moment el subministrament d’un cent per cent de la demanda, tot disposant d’un coixí d’un 40% de potència, del qual un 20% és la reserva tècnica necessària i un altre 20% és sobrant. I que la connexió simultània i equiparable als dos sistemes veïns formava un coixí de seguretat molt gruixut.

Tot això ve a tomb d’un cert debat públic que va haver-hi ahir sobre la qüestió de si una apagada com la de dilluns s’hauria pogut produir en una Catalunya independent. L’espanyolisme –el descarat o el tímid– va massa entonat. Fins i tot es van atrevir a fer-hi brometes de mal gust; bromes que, amb els papers i els estudis a la mà, en realitat no semblen gens oportunes.

Primer, perquè els arguments per a opinar amb criteri que en una Catalunya independent una apagada com aquesta seria molt més difícil que passàs els trobem negre sobre blanc i són molt sòlids. Però, en segon lloc, i sobretot, perquè els espanyols ja poden anar fent bromes que, ara per ara, l’única cosa que ha quedat clara és que Espanya sí que és incapaç de protegir de manera adequada el seu sistema elèctric i, sobretot, el benestar dels seus ciutadans.

 

PS1. Continuem aportant als lectors la veu d’experts que ens intenten d’explicar com ha pogut haver-hi una apagada d’aquest nivell. Avui Ot Bou entrevista Mar Reguant, professora d’investigació de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats i docent a Chicago: “Aquesta apagada ha demostrat que la nuclear és inútil”.

PS2. Nous moviments en la política catalana. Un grup de gent que dins l’ANC va impulsar la idea de la Llista Cívica ha decidit de formar un nou partit polític o plataforma electoral que es presentarà el 5 de juny. Arnau Lleonart hi ha parlat i ens n’explica les intencions en aquest article.

PS3. Espere que no s’haja notat excessivament, però aquestes setmanes he viatjat per la Xina, amb la intenció de descobrir les noves megalòpolis de l’interior, que em deien que anaven superant Pequín, Xang-hai  i Shenzhen a una gran velocitat. Allò que hi he vist és francament sorprenent i ho explicaré en tres articles que publicaré aquests dies. El primer: “Un Lamborghini per a Mao (Viatge a la nova Xina, I)”.

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

Fer-me'n subscriptor
OSZAR »