L’OMS reconeix que encara no sap com es va originar el virus de la covid-19

  • La Xina i més països continuen sense facilitar dades essencials als investigadors

VilaWeb
27.06.2025 - 16:58
Actualització: 27.06.2025 - 17:01

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) encara no sap com es va originar el virus de la covid-19. El director general de l’ens, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha reconegut que no descarten cap hipòtesi. “Totes les  hipòtesis continuen sobre la taula, inclosa la transmissió zoonòtica –d’animals als humans– o una fuita de laboratori”, ha dit en una conferència de premsa. L’afirmació arriba coincidint amb la publicació de l’informe del grup d’experts que estudia des del 2021 l’origen de la pandèmia.

A més, ha remarcat que la Xina, però també altres estats, encara no han proporcionat a l’OMS ni als investigadors prou informació per completar la recerca. “Continuem demanant a la Xina i a qualsevol altre país que tingui informació sobre l’origen de la covid que la comparteixi, per protegir el món de futures epidèmies”, ha insistit.

Segons Tedros, la Xina no ha lliurat dades sobre centenars de seqüències genòmiques dels primers casos humans registrats a l’inici de la pandèmia, ni tampoc informació sobre els animals venuts al mercat de Wuhan, on es van detectar els primers contagis. “A més, l’OMS ha tingut coneixement d’informes d’intel·ligència d’altres governs sobre l’origen de la covid i n’hem demanat l’accés, però ni nosaltres ni el grup d’experts n’hem obtingut”, ha lamentat.

Per investigar l’origen de la covid-19, l’OMS va crear el 2021 el Grup Assessor Científic sobre els Orígens de Nous Patògens. Aquesta pandèmia, amb uns 20 milions de morts i pèrdues econòmiques estimades en 3 bilions de dòlars, ha estat la més greu del darrer segle.

A hores d’ara, els investigadors treballen sobre quatre hipòtesis principals: el salt del virus d’un animal a un humà, un accident de laboratori, un contagi en la cadena alimentària o una manipulació deliberada –també en laboratori– amb una fallida de seguretat.

La viròloga sud-africana Marietjie Venter, presidenta del grup assessor, ha explicat que la via zoonòtica continua essent, ara com ara, la hipòtesi amb més fonament segons les dades científiques disponibles. Amb tot, ha insistit que, mentre no s’obtingui més informació, no es podrà arribar a una conclusió definitiva.

Venter ha afegit que bona part de la informació necessària per avaluar la hipòtesi d’un accident de laboratori no ha estat proporcionada, malgrat les reiterades peticions al govern xinès, fet que impedeix de descartar-la o investigar-la com cal.

Pel que fa a la hipòtesi d’una manipulació deliberada del virus en un laboratori, Venter ha admès que no està avalada per cap informe científic o de laboratori, però ha deixat clar que si apareixen noves evidències, totes les possibilitats seran reavaluades.

A més de la Xina, ha esmentat altres estats, com els Estats Units i Alemanya, que han elaborat els seus propis informes sobre l’origen de la pandèmia, però tampoc no han facilitat la informació demanada.

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

Fer-me'n subscriptor
OSZAR »