02.03.2025 - 15:50
|
Actualització: 02.03.2025 - 22:25
Un estudi de l’Associació Nacional d’Audioprotesistes (ANA) assenyala que el 52% de les persones amb pèrdua auditiva no fa servir audiòfons per “vergonya i por al rebuig social”. L’informe, anomenat EuroTrak, és una anàlisi comparativa sobre pèrdua auditiva i ús d’audiòfons que es fa periòdicament en diversos països d’Europa, el Japó i Nova Zelanda. Enguany s’ha fet una enquesta a més de 1.300 persones d’entre 14 i 74 anys amb pèrdua auditiva. Malgrat la reticència d’aquest sector de la població a fer servir aquests dispositius, el 63% dels usuaris d’audiòfons asseguren que no han experimentat cap mena de rebuig o burla per portar-los. Segons les dades de l’estudi, és més probable que hi hagi més rebuig social cap a una persona amb discapacitat auditiva que no fa servir audiòfons.
Altres motius per no fer servir audiòfons
A més de la vergonya, els enquestats també indiquen altres raons per no fer servir audiòfons, com ara considerar que la seva pèrdua auditiva no és prou greu (43%), trobar que els audiòfons són incòmodes (44%) o pensar que no restableixen una audició normal (41%).
Per contra, el 78% dels usuaris d’audiòfons es mostren “molt satisfets” amb els seus dispositius, una xifra similar a la d’altres països europeus com Suïssa, Bèlgica, Itàlia o França. Entre els beneficis destacats pels usuaris hi ha la millora de la vida social (77%), una sensació més gran de seguretat (75%), un major benestar i millor salut mental (58%) i més productivitat en el treball (32%).
Impacte en la salut mental i el descans
Segons l’estudi, les persones amb pèrdua auditiva que no fan servir audiòfons tenen una probabilitat “mitjana-alta” (72%) de patir ansietat, depressió o esgotament. A més, un 47% d’aquest col·lectiu reconeix que arriba mentalment esgotat al final del dia. L’ús d’audiòfons també es relaciona amb una millor qualitat del son. Segons l’enquesta, el 58% dels usuaris d’audiòfons diu que dorm bé, un 14% més que les persones que no en fan servir (44%).