08.05.2025 - 20:02
|
Actualització: 08.05.2025 - 20:51
Robert Francis Prevost, de seixanta-nou anys, ha estat elegit nou papa de l’Església Catòlica. Ha adoptat el nom de Lleó XIV i els cardenals l’han elegit després de dos dies de conclave.
Amb aquesta elecció, l’església obre ara un nou capítol sota la guia d’un home amb una destacada trajectòria missionera, pastoral i doctrinal, que uneix les seves arrels nord-americanes amb una profunda experiència llatinoamericana. Lleó XIV era president de la Pontifícia Comissió per a l’Amèrica Llatina i és considerat un candidat de consens entre progressistes i conservadors. A Roma, se’l coneix com el latin yankee.
Nascut a Xicago el 14 de setembre de 1955, Prevost va créixer dins l’orde de Sant Agustí, amb la qual va començar la seva vida religiosa el 1977. Els mitjans locals han informat que el seu pare, d’ascendència francesa i italiana, era un educador que servia l’església com a catequista i que la seva mare, d’ascendència espanyola, era bibliotecària. Prevost parla anglès, castellà, portuguès, italià i francès amb fluïdesa.
Va fer els vots solemnes el 1981 i va ser ordenat de sacerdot a Roma el 19 de juny de 1982. Format com a doctor en dret canònic a la Universitat Pontifícia de Sant Tomàs d’Aquino, va combinar l’estudi amb l’acció pastoral al Perú, on va passar més d’una dècada com a missioner, rector de seminari i jutge eclesiàstic.
Anti-Trump i crític amb els abusos a l’església, malgrat les acusacions
Recentment, s’ha parlat sobre el coneixement que tenia Robert Francis Prevost dels casos d’abusos sexuals durant el seu mandat com a bisbe de Chiclayo. Dos sacerdots van ser acusats d’abusar de tres nenes, i la Xarxa de Supervivents d’Abusos per Part de Sacerdots (SNAP) ha denunciat enguany que Prevost no va obrir una investigació adequada i que va enviar informació insuficient a Roma. Tanmateix, el Vaticà ha negat qualsevol actuació incorrecta per part seva.
Sobre aquests temes, en una entrevista al diari La República quan encara exercia com a màxim responsable de la diòcesi peruana, Prevost va assegurar que la institució “rebutja l’encobriment i el secretisme” i va reconèixer el mal profund que causa. “Hem d’ajudar les persones que han patit per una mala actuació”, va declarar. També va instar els fidels a denunciar qualsevol cas d’abús, especialment si implica sacerdots, i va criticar actituds del passat que fomentaven el silenci: “Moltes vegades es deia ‘calla i no parlis’; això no es pot demanar. Si algú ha estat víctima, que vingui i ho denunciï, per actuar pel bé de la persona, de la comunitat i de l’església.”
Fins ara, el nou papa no ha fet declaracions públiques directes contra Donald Trump, però sí que ha compartit algunes publicacions a X que critiquen tant el president Trump com el vice-president JD Vance. Durant la pandèmia, es va oposar als negacionistes i es va solidaritzar amb la mort de George Floyd.
Elegit cardenal el setembre del 2023
La capacitat de lideratge el va portar a ser elegit prior general de l’orde de Sant Agustí (2001-2013), i després va ser nomenat bisbe de Chiclayo (Perú), el 2015. Com a prelat, va destacar per la proximitat a les comunitats locals i per la promoció de l’educació i la cultura, a més de participar activament en la Conferència Episcopal del Perú i Càritas Perú.
El 30 de gener de 2023 el papa Francesc li va confiar la prefectura del Dicasteri per als Bisbes, una de les responsabilitats més delicades del govern eclesiàstic. En aquest càrrec, Prevost va tenir un paper central en el nomenament i l’acompanyament de pastors d’arreu del món. El 30 de setembre de 2023, el papa Francesc el va crear cardenal i el va assignar com a cardenal diaca de Santa Monica degli Agostiniani, església romana vinculada al seu orde.
Compromís amb la doctrina social
Amb l’elecció com a papa, Robert Francis Prevost es converteix en el primer papa dels Estats Units i en un dels pocs pontífexs procedents d’una congregació religiosa en temps moderns. El seu nom, Lleó XIV, evoca la figura de Lleó XIII, conegut pel seu compromís amb la doctrina social de l’església.
Tot i una trajectòria marcada per l’esperança i la renovació, el nou papa hereta també desafiaments, com la continuïtat de la lluita contra els abusos dins l’Església Catòlica.