La fi de la sequera torna el verd a Catalunya: imatges de satèl·lit

  • El canvi és visible en camps de conreu i embassaments de Ponent, l’Ebre, el Penedès i el Ter, que han deixat enrere l’aspecte ressec d’aquests últims anys

VilaWeb
17.05.2025 - 08:41
Actualització: 17.05.2025 - 12:22

El verd intens de la primavera torna a tenyir el paisatge de Catalunya després d’anys marcats pel marró de l’aridesa. El canvi, causat per aquestes darreres pluges i l’alleujament de la sequera, és tan significatiu que es pot veure des de l’espai. Les imatges obtingudes pel satèl·lit Sentinel-2 del programa Copernicus de la Unió Europea mostren el gir radical del territori, sobretot a les zones de conreu, on la vegetació ha tornat amb força. Les Terres de l’Ebre, la zona de Ponent i les comarques centrals encapçalen aquesta transformació. També el Penedès, el Camp de Tarragona i l’Empordà han recuperat vitalitat. Aquesta setmana, el govern ha aprovat la fi de l’emergència per sequera a gairebé tot Catalunya. L’únic que n’ha quedat fora ha estat l’embassament de Riudecanyes, que es mantindrà en pre-alerta.

Ponent deixa enrere el marró

L’àrea de Ponent és una de les més representatives d’aquest canvi. Les imatges de satèl·lit mostren com els tons marronosos del 2024, que indicaven terres àrides i conreus secs, han deixat pas als verds brillants d’abril. El canvi s’estén des de Fraga cap a la capital del Segrià, i continua pel Pla d’Urgell i la Noguera fins a les Borges Blanques (les Garrigues) i la serra del Tallat, a la Conca de Barberà. Ara fa un any, l’escassedat d’aigua i les restriccions de reg deixaven un paisatge inhòspit; enguany, el verd és predominant.

Les Terres de l’Ebre es transformen

Després de tres anys de sequera, el canvi també és notable a les Terres de l’Ebre. Al marge del delta, on els canvis són menys perceptibles, el satèl·lit mostra una millora clara al conjunt de comarques ebrenques, especialment a l’interior i a la Terra Alta. L’abril del 2023, el sòl era ressec; ara el verd torna a predominar, fins i tot a la llera del riu Ebre, que havia arribat a mostrar trams gairebé secs.

Més aigua i vegetació a les comarques centrals

Els embassaments de les comarques centrals també evidencien el canvi. A la zona del pantà de Rialb, per on discorre el riu Segre, les imatges mostren una recuperació clara. Fa dos anys, l’embassament era al 7% i la silueta que tenia era pràcticament marró. Avui, amb el 98% de capacitat, tota la superfície és coberta d’aigua. El pantà de Sant Ponç, més a l’est, ha passat del 30% a gairebé triplicar les reserves. En conjunt, les comarques centrals mostren una vegetació més densa i viva.

Sau-Susqueda, de mínims a abundància

Els pantans de Sau i Susqueda, icònics de les conques internes, també han experimentat una recuperació impressionant del cabal. Fa un any, Sau fregava el 5% i Susqueda no arribava al 25%. Ara, tots dos embassaments han assolit el 75% de la capacitat. Les imatges del visor d’índex normalitzat d’aigua, que ressalta les masses d’aigua en blau, mostren el curs del Ter plenament carregat, un contrast fort amb l’aspecte escurat de fa dotze mesos.

Vinyes i camps més sans al Penedès

Amb un altre visor disponible amb el satèl·lit de Copernicus que indica la salut de la vegetació, mostra un verd fosc a les vinyes del Baix i l’Alt Penedès, senyal d’una vegetació sana i robusta. Els camps de conreu es veuen més vigorosos. A la zona muntanyosa de la serra del Montmell, el contrast és menys marcat, però també hi ha una millora respecte de l’any anterior.

El Ter reneix a l’Empordà

A l’àrea oriental del país, entre l’Escala, el cap de Begur i el massís de les Gavarres, el verd ha tornat a ocupar un espai que l’any passat era dominat pels tons groguencs i pàl·lids. El tram final del Ter, una àrea agrícola important, ha passat d’una imatge assedegada a una de plena d’activitat vegetal. Al voltant de la Bisbal d’Empordà, els camps s’han omplert de vida.

El Camp de Tarragona, també més verd

Fins i tot en àrees rurals envoltades de zones industrials o urbanes, com ara el Camp de Tarragona, el canvi és visible. Fa un any, les parcel·les seques predominaven al voltant de Reus, l’aeroport de la Secuita i la petroquímica de Constantí. Ara gairebé totes aquestes àrees han tornat a omplir-se de verdor.

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

Fer-me'n subscriptor
OSZAR »