Si cau Alacant, cau la llengua catalana

  • El paternalisme, l’autosuficiència i el supremacisme amable amb què una part del catalanisme sociopolític mira el País Valencià és fastiguejant i d’una miopia estratègica que fa feredat

Gerard Furest
28.06.2025 - 21:40
Actualització: 28.06.2025 - 21:57
VilaWeb

De vegades hi ha silencis que fan més mal que les escridassades plenes d’odi de l’enemic. Silencis que retraten, que fereixen, que deixen rere seu una pudor d’ignomínia que ni la millor retòrica parlamentària, amb la seva buidor, pot emblanquir.

Aquests dies, la ciutat d’Alacant –la gran oblidada, la gran menyspreada, la capital del sud de la nostra comunitat lingüística– viu un atac descarnat: una declaració aprovada pel ple del seu ajuntament, controlat pel PP i Vox, ha demanat excloure-la de la zona de predomini lingüístic valencià. En altres paraules: ha proposat arraconar de l’àmbit educatiu, administratiu i públic el català (sí, el català, per si s’entén millor així al nord). Liquidar-lo. Expulsar-lo de la ciutat vuit-cents anys d’història després. (El pròxim cop que vulgueu explicar als partits “catalanistes” què significa avantguarda política, recordeu-los que el PP i Vox ho volen tirar endavant sense que existeixi una demanda social rellevant que els ho demani.)

Aquest no és només un gest simbòlic que s’intenta per cinquena vegada. És el pas previ perquè les Corts més antivalencianes dels últims quaranta anys decideixin si aboleixen els drets lingüístics de desenes de milers de ciutadans. Això significa que, a les escoles d’Alacant, el valencià podria gairebé desaparèixer del currículum, o fer-ho del tot via exempció lingüística; que les famílies que el vulguin transmetre topin amb un ecosistema encara més hostil; que el funcionariat pugui humiliar –encara més, i amb més raó– els ciutadans que se li adrecin en català.

Es tracta, en definitiva, d’institucionalitzar l’apartheid lingüístic. Un cop t’han bilingüitzat, minoritzat i invisibilitzat, la seva llibertat d’elecció consisteix en això: si, ja en una situació agònica, no mostres disposició a suïcidar-te de bon grat, ells s’encarreguen de rematar-te.

Alacant no és una ciutat qualsevol per a la nostra llengua. A Alacant s’hi va aprovar l’any 1983 la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV). Sí, a la ciutat de Miquel Grau, a Alacant. La mateixa ciutat que ara una colla de bords i lladres volen convertir legalment en monolingüe en castellà va ser el bressol de la llei que reconeixia per primer cop en segles el dret dels valencians de viure en la seva llengua pròpia. Alacant, símbol d’esperança després d’una encesa espera, símbol de país en construcció. La tria no és cap casualitat: l’objectiu és esborrar l’inici per accelerar la fi.

La LUEV, amb tots els seus límits i renúncies, ha estat pràcticament l’únic fonament jurídic que ha regulat l’existència institucional del català al País Valencià. No s’ha assajat ni una veritable oficialitat simètrica entre la zona valencianoparlant i la castellanoparlant, ni hi ha hagut cap reconeixement clar del català com a llengua pròpia del país més enllà de la poesia estatutària. Tot s’ha sustentat, malgrat tot, sobre aquella norma que es va aprovar a Alacant fa més de quaranta anys. Ara, però, se senten forts i consideren que s’ha acabat el bròquil.

El més greu no és només això. El més greu són tots aquells cecs o inframentals que són incapaços d’adonar-se que, si Alacant cau, no caurà sola. Aquest possible precedent no serà un cas aïllat (l’espanyolisme és sempre, i per definició, insaciablement assimilacionista), sinó una provatura política amb vocació d’estendre’s com una taca d’oli. Si s’accepta la sortida d’Alacant de la zona de (certa) protecció lingüística, altres municipis com Elx, Dénia, Xixona, Mislata, València (per què no?), Orpesa o Castelló de la Plana podran invocar en un futur exactament els mateixos arguments per desfer-se legalment del català, és a dir, dels drets lingüístics dels catalanoparlants. L’efecte metastàtic és previsible i serà imparable si no ens oposem amb totes les forces a la defecció alacantina.

I aquí és on cal parlar dels partits catalans, dels seus líders, dels mitjans de comunicació principatins o d’unes entitats que s’han ultrapolititzat en lloc de preocupar-se per la llengua i la cultura. Què n’han dit? On són? La resposta és tan simple com indignant: ni hi són ni se’ls espera. Amb honorables excepcions, l’entramat catalanista, sempre tan jocfloralesc a l’hora de parlar de nació, de sobiranies i de democràcia, desa un cop més el País Valencià al calaix de l’“això avui no toca”.

Aquesta setmana, és cert, hi havia altres coses en joc: el Tribunal Constitucional havia d’avalar la llei d’amnistia. D’acord. Ara bé, de debò algú pretén justificar el seu silenci al·legant que estaven ocupats amb això? Tant costa, caminar i mastegar xiclet alhora? No es pot denunciar una injustícia estructural a Alacant mentre se celebra una victòria jurídica a Madrid? O és que l’agenda catalana només té espai per als estrictes límits catalunyesos?

Perquè aquesta és la qüestió de fons. El paternalisme, l’autosuficiència i el supremacisme amable amb què una part del catalanisme sociopolític mira el País Valencià és fastiguejant i d’una miopia estratègica que fa feredat. Un “respectem la voluntat dels valencians” que s’ha traduït, a la pràctica, en una indiferència freda, calculada, covarda. Una indiferència que no es corregeix amb quatre actes institucionals malgirbats ni una subvenció més o menys abundosa a Acció Cultural o Escola Valenciana. Una indiferència que només es corregeix convertint la supervivència de la llengua al País Valencià en un casus belli (com es va fer amb la negociació al voltant de la creació de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua), i no pas amagant el cap com un estruç. Us imagineu el PNB i Bildu manifestant la mateixa inhibició envers la Navarra governada durant dècades pel foralisme ultraespanyolista d’UPN? Oi que no?

Perquè això no va de fronteres administratives ni d’interferències: això va de supervivència. Alacant és el flanc sud de la llengua i, si cau, no és que desaparegui un dial de ràdio, una assignatura optativa o un rètol en la nostra llengua. És que el català, que ja té sobre el mapa un ús social més foradat que un formatge de Gruyère, passa a esdevenir un zombi residual en una franja sencera del seu domini lingüístic. Si permetem que caigui Alacant, validem una agressió que només pot acabar d’una manera: amb l’extermini lingüístic total.

No és la primera vegada que Alacant és abandonada. El març del 1939, essent Alacant l’últim bastió de la República, milers de ciutadans es van concentrar al port de la ciutat esperant l’Stanbrook, un vaixell de càrrega britànic que va ser l’última esperança de fugida. Va aconseguir embarcar 2.800 persones, però molta altra gent no va poder salpar. Alguns, preveient el que els esperava, es van disparar un tret a la templa al moll mateix. Alacant, recordem-ho, ja havia patit el bombardeig criminal al Mercat Central que va causar centenars de víctimes civils durant la guerra. Vençut i desarmat l’exèrcit roig, la repressió feixista i antivalenciana va ser tan absolutament implacable que, en poc més de dues o tres dècades, la transmissió intergeneracional del valencià a la ciutat es va estroncar gairebé del tot.

I, malgrat tot, no són pocs els catalans que pensen o diuen: “No és de la nostra incumbència.” Com si la dignitat col·lectiva només pogués existir dins d’una cotilla autonòmica. Com si fos normal i fins i tot plaent autoamputar-se mig cos. Com si no hagués quedat sobradament demostrat que els valencians sempre vénen del (nostre) futur.

Ara sí que toca. Cal activar tots els ressorts polítics –al congrés i senat espanyols, a Brussel·les si cal, etc.– per impedir el despropòsit lingüicida que es va aprovar dijous passat. Cal denunciar-ho com el que és: una violació col·lectiva de drets fonamentals i una regressió democràtica. I cal fer-ho no només per Alacant, sinó perquè, si la peça d’Alacant cau, en seguiran altres. Els qui han dissenyat aquesta estratègia no s’aturaran per un motiu molt senzill: ens coneixen prou més bé que nosaltres mateixos i saben que els qui ens volíem independitzar unilateralment som, en el fons i en la forma, d’allò més noucentistes. No ens agraden els vaitots ni molestar gaire ningú amb la nostra existència.

Però, ara sí, ha arribat el dia estellesià en què ja no puguem més i ho puguem tot. Si algú no ho veu, que Santa Llúcia li conservi la vista (i si pot ser que l’hi augmenti), perquè si Alacant cau, cau la llengua sencera. I, amb ella, l’ànima del nostre poble i també nosaltres.

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

Fer-me'n subscriptor
OSZAR »